Mennyibe kerül egy weboldal?

Jelenlegi hely

Mennyibe kerül egy weboldal?

Gondolom azért kerültél ide, mert szeretnél egy új weboldalt és tudni szeretnéd, milyen költségekkel számolhatsz. Egyéni vállalkozó vagy, aki most szeretné megalapozni webes jelenlétét? Vagy talán egy kisvállalkozás vezetője, aki a jelenlegi, de már elavult oldalát szeretné felfrissíteni? Vagy egy középvállalkozás marketingért felelős munkatársa, aki hatékonyabban szeretné kihasználni a mobil és közösségi technológiákban rejlő lehetőségeket?

Mi dolgoztunk már együtt a fentiek mindegyikével, hogy segítsük őket marketing és e-kereskedelmi céljaik megvalósításában. 10 éve fejlesztünk weboldalakat és most választ adunk arra, hogy mire számíthatsz ha belevágsz egy ilyen projektbe és leginkább hogy...

Mennyibe kerül egy weboldal?

Mielőtt belemélyednénk a részletekbe, egy-két dolgot tegyünk tisztába. Szeretnéd tudni egyáltalán szükséged van-e weboldalra? Sok elemzés, blog bejegyzés született már a témában, melyek szerint vannak olyan területek, ahol felesleges egy weboldal. Szerintünk ez nem így van. Weboldalra szükség van! Légy akár fagylaltos, aki tricikliről árulja a fagyit, vagy KKV aki fagylaltos triciklit árul, weboldalra szükséged lesz.

Nem csupán egy weboldalra lesz szükséged, hanem egy letisztult felülettel rendelkező, remek, mobilbarát, karbantartható weboldalra, mely egyszerűen használható, jó funkciói vannak és önállóan tudod kezelni, új tartalmakat feltölteni és a meglévő tartalmakat módosítani.

Szóval mennyibe is kerül egy weboldal?

A weboldalak különböznek, nem csak árban, hanem a belefejlesztett technológiákban és funkciókban is. Magyarországon bevett gyakorlat, hogy a fejlesztési projektet a megrendelő fizetési képességei szerint árazzák. A Numex mindig is az ajánlatban rögzített műszaki tartalom alapján kalkulálta a projekt költségét. Jelenleg 5 000 Ft + áfa / óra alapján árazzuk a projektjeinket. Természetesen a projekt méretétől függően jelentős kedvezményeket adunk ügyfeleinknek.

Egy weboldallal kapcsolatos költségek két részre oszlanak:

  • Üzemeltetési költségek
  • Egyszeri fejlesztési költség

Üzemeltetési költségek

Ahhoz hogy a weboldalad mások által elérhető legyen biztosítani kell bizonyos technikai feltételeket. Ezeket a technikai feltételeket egy tárhely szolgáltatás nyújtja számodra. Az üzemeltetési költségeknek ez a kisebb része.

Mivel kalkulálhatsz?

  • Minimum: 5 000 Ft / év
  • Optimum: 20 000 Ft / év
  • Maximum: 200 000 Ft / év

Az árak 5 000 Ft + áfa / év összegtől több 10 000 Ft + áfa / év összegig terjednek. A Numex Informatika két remek csomagot nyújt neked, melyek úgy lettek összeállítva, hogy kielégítsék a vállalkozások online igényeit. A saját domain-től a levelezésen keresztül a weboldalt kiszolgáló tárhelyig mindent biztosít számodra. A kisebb Business tárhely csomag 3 GB tárterületet, 1 db .hu domaint biztosít 19 900 Ft + áfa / év összegért, a nagyobb Premium tárhely csomag 10 GB tárterületet, 5 db .hu domain-t és CMS támogatást 59 900 Ft + áfa / év díjért.

A tapasztalat az, hogy egy weboldal olyan mint egy autó. Az internet folyamatosan változik, az igények nőnek, valamit mindig fejleszteni, javítani kell egy oldalon. Egy évben 8 óra ráfordítást minimum számolhatsz az ilyen jellegű feladatokra. Természetesen ezt a költséget lehet 0 Ft-ra is leszorítani, de ebben az esetben kérdéses, hogy egyáltalán használod-e értelmes célokra az oldalt, van-e valami funkciója.

A karbantartási költségekkel kapcsolatban a következőkre számíthatsz:

  • Minimum: 0 Ft / hó
  • Optimum: 8 000 Ft / hó
  • Maximum: 50 000 Ft / hó

A Numex Informatika 7 000 Ft + áfa / óra összegért végez hibajavítást, helyreállítást. Ezzel az árral számolva ez egy évben 56 000 Ft + áfa / év költséged jelentkezik ha 8 óra hibajavítással tervezünk.

A harmadik terület, ami nem teljesen a weboldal technikai fenntartásával kapcsolatos, azonban mégis ide kell sorolnunk, hogy egyben lásd a költségeket, a marketing tevékenységednek a költségei. Képeket kell venned a blogbejegyzésekhez, grafikákat kell készíteni, hirdetni kell. Átlagosan havi 8000 Ft, amit ilyen célra el fogsz költeni. Ez egy szerény 96 000 Ft + áfa összeggel növeli az éves üzemeltetési költségeidet. Természetesen a marketing költségeket is le lehet szorítani 0 Ft-ra. Ez sok munkával még akár ki is váltható. Mi is adtunk már korábban tippeket, hogy miként lehet új látogatókat a weboldaladra terelni.

Ez összesen egy évben 172 000 Ft + áfa. Soknak tűnik? Van akinek sok, van aki a többszörösét költi ennek az összegnek. Viszont ha foglalkozol az oldaladdal és karbantartod folyamatosan frissíted, akkor ez az összeg megtérül.

Fejlesztési költségek

Itt aztán valóban széles a skála. A csináld magad megoldásoktól a sok milliós rendszerekig mindent meg lehet találni. Nézzük azt a három lehetőséget, aminek szerintünk van értelme megvalósítani:

Csináld magad weboldal

Ezt lehet a legkisebb költséggel kivitelezni. Ez a megoldás arra épül, hogy egy szabadon hozzáférhető rendszerhez vásárolsz egy sminket, témát. Mi két rendszert támogatunk a Wordpress-t és a Drupal-t. Mind a kettő remek szoftver és ingyenesen le lehet tölteni az internetről.

Ezt telepíted a tárhelyre, beállítod. Ehhez kell egy kis informatikai gyakorlat, de nem agysebészet. Ha nagyon nem megy, akkor mi megcsináljuk neked, ami 2 óra ráfordítást igényel a részünkről.

A telepített rendszer egy alapértelmezett desing-t használ. Ha ezen szeretnél változtatni, akkor be kell szerezned egy sminket vagy más néven témát. Egy ilyen smink elérhető ingyen is vagy lehet vásárolni pár ezer forintért.

Ezek sok esetben megfelelőek, azonban ha valamit változtatni szeretnél rajtuk, akkor fejlesztőre lesz szükséged. Az ingyenes sminkeknek az a hátrányuk, hogy mivel ingyen elérhetőek, ezért sok más helyen is találkozni fogsz ugyanezzel a grafikai megjelenéssel. Hogy ezt a gondot egy kicsit minimalizáld érdemes lehet egy kis befektetéssel egy professzionális témát vásárolni az interneten:

Azonban ne számíts, arra, hogy ezzel a megoldással tökéletes eredményt kapsz! Sok helyen angol nyelvű szövegek lesznek, nem fogod tudni úgy beállítani az oldalt hogy úgy nézzen ki mint a demó oldalon, stb... Mindenféle problémába fogsz ütközni, melyek megoldásához profi segítségre lesz szükséged, melyet mi tudunk számodra nyújtani. Egy 8 óra ráfordítással számolhatsz, ami 56 000 Ft + áfa összeget tesz ki.

  • Minimum: 0 Ft
  • Optimum: 80 000 Ft
  • Maximum: 160 000 Ft

Az egyedi

A következő lehetőség egy egyszerű, azonban egyedi megjelenéssel rendelkező oldal fejlesztése. Ilyen oldalt akkor érdemes készíteni, ha nem akarsz blogot, nem akarod a tartalmakat rendszeresen frissíteni, tudod mi az a 7-8 oldal, amit szeretnél. Egy ilyen oldalra példa az olvasoszemuveg-kezeles.hu weboldal. Ez egy reszponzív oldal, mely mobil eszközökön is remekül használható. Használ űrlapokat, tesztet készít. Olyan egyedi grafikai megjelenése van, melyet biztosan nem fogsz máshol megtalálni az interneten. Ilyen oldalt nagyon sok fejlesztő készít. Egyetemistáktól kezdve, profi fejlesztő cégekig sokan foglalkoznak vele. Itt is érdemes a középutat megkeresni és velünk konzultálni.

Egy ilyen oldal fejlesztési költségei:

  • Minimum: 40 000 Ft (egyetemista, kérdéses hogy mit kapsz)
  • Optimum: 240 000 Ft
  • Maximum: több százezer Ft, milliós összegek

A professzionális

A harmadik kategória, ami szerintünk egy átlagos KKV számára a megfelelő megoldás egy egyedi grafikai megjelenéssel rendelkező, funkció gazdag, tartalomkezelőre épített weboldal. Egy ilyen weboldalból nagyon sok mindent ki lehet hozni. Blog, hírlevél kezelés, képgaléria, statisztikák, felhasználókezelés, e-kereskedelem. Itt számos olyan egyedi funkció fejleszthető, melyek segítségével a weboldalad teljesen be tud épülni a vállalkozásod üzleti folyamataiba. Lehet szolgáltatásokra előfizetni, termékeket rendelni, különböző eseményekre feliratkozni, a lehetőségek tárháza nyitott. Természetesen egy ilyen megoldás kerül a legtöbbe, azonban ez is nyújtja számodra a legtöbbet. Itt is hasonló a fejlesztő tábor mint az előző lehetőségnél, azonban mivel itt már komolyabb fejlesztések szükségesek, a legolcsóbb lehetőségek kérdéses megoldást szállíthatnak.

  • Minimum 80 000 Ft
  • Optimum: 400 000 Ft
  • Maximum: több százezer Ft, milliós összegek

Mi általában 400 000 Ft - 1 000 000 Ft-os rendszereket szállítunk ebben a kategóriában az ügyfeleink részére. Ezekben van olyan rendszer is, mely az internetes rendelési felületet összekapcsolja az irodai ügyviteli rendszerrel. Azt tapasztaljuk, hogy ez a fajta automatizálás egyre nagyobb szerepet kap a vállalkozások körében. Ezért is van jelentősége annak, hogy jó alapról induljon az oldalad. Ha jók az alapok, akkor később lehetséges és egyszerű a továbbfejlesztés.

Ha segítségre van szükséged, szeretnéd átbeszélni a terveidet, akkor keress meg minket és egy kávé mellett megbeszéljük milyen irányban érdemes elindulnod.

Stefán Tamás képe

Stefán Tamás

Tamás 2005 óta vezeti a Numex Informatikát Kozma Róberttel. 20 éves tapasztalata van informatikai területen Unix és Linux rendszerek tervezésében, üzemeltetésében, valamint webes rendszerek, weboldalak fejlesztésében. Szabadidejében szívesen utazik, ahová mindig magával viszi az öreg Canon 50D fényképezőgépét.