Merre tovább?

Jelenlegi hely

Merre tovább?

Ebben az évben 11 éves a Numex. Üzlettársammal Kozma Róberttel már több mint 15 éve együtt dolgozunk, és majdnem pontosan 20 éve kezdtem el informatikával foglalkozni. Úgy érzem eljött az idő, hogy megálljunk egy pillanatra és előre tekintsünk miként folytatjuk tovább.

Előtte azonban egy rövid visszatekintés. Az elmúlt 10 évben komoly szakmai munkát végeztünk, rengeteg projekt, feladat, kihívás áll a hátunk mögött. Nem egyszer éjszakába nyúlóan dolgoztunk problémákon és megoldva, hulla fáradtan mentünk aludni hogy másnap nagy lendülettel kezdjük ismét a munkát. Megfelelő marketing és kommunikáció hiányában azok a feladatok találtak meg minket, melyeket a konkurencia nem volt képes, vagy csak nagyon nagy ráfordítás árán tudott volna megoldani. Ezeken a feladatokon edződve komoly tapasztalatra és szakmai tudásra tettünk szert. Ezidáig a Numex elsődleges tevékenysége a szoftverfejlesztés volt, mely mellett ügyfeleinknek tárhely szolgáltatást és kiszolgáló karbantartást nyújtottunk. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a teljes munkaerőnket arra fordítottuk, hogy egyedi szoftvereket fejlesszünk, problémákat oldjunk meg, támogassuk ügyfeleinket. Emiatt kevés időt fordítottunk kommunikációra, termékfejlesztésre, innovációra, szervezésre. Az elmúlt 11 évben nem egy olyan műszaki problémát megoldottunk, melyek elől más cégek visszaléptek. Mindamellett, hogy a sikeres projektjeink, ügyfeleinkkel együtt megvalósított sikeres munkáink kellemes elégedettséggel töltenek el minket, szeretnénk a jelenlegi tevékenységünket szélesebb vállalkozói rétegnek is nyújtani. A műszaki kihívásokon túl a termékfejlesztéssel, szervezéssel, vállalatfejlesztéssel kapcsolatos kihívásoknak is meg akarunk felelni.

Úgy gondolom itt az idő, hogy egy olyan minőségi lépést tegyünk a Numex-el, mely mind neked, mind nekünk lehetőséget biztosít egy sikerekben gazdagabb üzleti tevékenység folytatására.

Ez azt jelenti, hogy jelenlegi ügyfeleinket magasabb színvonalon, gyorsabban, hatékonyabban szolgáljuk ki, valamint eljussunk új vállalkozásokhoz. Olyan vállalkozásokhoz, akiknek valós üzleti problémájuk van, mely probléma megoldása valós üzleti eredményeket hoz.

Mit jelent ez konkrétan?

Megesik, hogy megkeresnek ügyfelek, hogy egy-egy problémával, kérdéssel, melyek megoldásába mi időt és energiát fektetünk. A problémát megoldva, azonban elmarad az üzleti eredmény az ügyfél oldalán, mert valójában az adott feladat megoldása nem járult hozzá üzleti cél megvalósulásához. Sokszor csak a tulajdonosi kíváncsiság, a 'Mi lenne ha' hozzáállás ad számunkra munkát, melyek megoldása után elmaradt siker nem számunkra energiát.

Olyan vállalkozásokkal, vállalkozókkal akarunk együtt dolgozni, akik jól átgondolt üzleti célok mentén sikereket akarnak elérni és ehhez szükségük van informatikai támogatásra. Akarnak és hajandók is energiát befektetni egy-egy projektbe.

Ahhoz, hogy Magyarország egyik elismert IT vállalkozása legyünk az alábbi feladatok elvégzését látom szükségesnek.

  • Az innováció felgyorsítása
  • Üzleti automatizálás megoldások kidolgozása

Az innováció felgyorsítása

Sok olyan egyedi problémára adunk választ, melyek gyakran felmerülnek ügyfeleinknél. Ezeket a megoldásokat össze kell szednünk könnyen igénybe vehető, megfizethető, biztonságos és jó rendelkezésre állású termékekbe. Az elmúlt évek alatt szereztünk annyi tapasztalatot, hogy a szolgáltatások tervezésénél pontosan figyelembe tudjuk venni, melyek azok a szempontok, melyek számodra fontosak. Azt is látjuk, mely szolgáltatásokra mekkora igény van, így biztosak lehetünk abban, hogy a szolgáltatásaink megfelelő keresletre találnak az ügyfeleinknél.

A legegyszerűbb szolgáltatások kialakításával kell kezdenünk. Nézzünk egy példát! Ügyfeleink jelenleg is tudnak FTP klienssel fájlt feltölteni szervereinkre. Azonban probléma számukra a fájlmegosztás saját ügyfeleik számára. Hiába a feltöltött fájl, gyakori probléma, hogy a címzett számára nem egyértelmű az elérés módja. Olyan szolgáltatást kell kialakítanunk, melyen keresztül biztosítjuk számodra, hogy biztonságosan, egyszerűen, megfelelő hozzáférés szabályozással tudj ügyfeleid számára fájlokat megosztani.

Ez csak egy példa a számtalan naponta felmerülő közül. Hasonló problémák vannak a levelezés, weboldal kezelés területein is. Olyan szolgáltatás portfóliót fogunk kiépíteni, mely szolgáltatásaiban és árképzésében is megfelelő lesz a vállalkozásod számára.

Üzleti automatizálás megoldások kidolgozása

Legtöbb ügyfelünknél (és a mi vállalkozásunkban is) azt látom, hogy mindenki csinál valamit. Próbál megjelenni az online térben, hirdet, kereső-optimalizál, weboldal-t fejleszt, stb... Több olyan példát is tudnék hozni, amikor rengeteg energiát fektettünk egy-egy projektbe, a projekt előtt nagy elvárásokkal kezdtünk neki a munkának a végén pedig csalódottan tapasztaltuk, hogy nem használják a látogatók, ügyfelek.

Nekünk is, neked is lehangoló, ha egy-egy nagy reményekkel indított szolgáltatás, változtatás után a befektetett pénz kidobásnak minősül.

Más esetekben éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. Csináltuk valamit, beállítottunk kisebb, nagyobb funkciókat és nem várt módon sikeres lett. Sokszor olyannyira, hogy még magunk is meglepődtünk. A legnagyszerűbb érzés az, amikor látjuk, hogy használják azt az eszközt, amit készítettünk.

Ennyi tapasztalat, projekt, feladatmegoldás birtokában visszatekintve a sikeres projektek közös ismérve az, hogy akarva, akaratlanul az üzleti folyamat olyan pontjába illesztettük a megoldást, mely két fontos területet köt össze. Egy eddig manuális tevékenységet automatizáltunk.

Én ebben látom a nagy lehetőséget számunkra és az ügyfeleink számára is. A vállalkozás digitális átalakításában. Olyan üzleti modelleket kell kidolgoznunk, mely aktívan és hatékonyan kihasználja korunk digitális lehetőségeit. Képesnek kell lennie a Numexnek olyan tudással felvértezni magát, mely segítségével egy kisvállalkozás számára egy digitális irányváltást tud végezni. Ezzel a képességgel lehet előre jutni. Egy megfelelően a digitális világba ágyazott vállalkozás előtt elképesztő lehetőségek állnak. Ez a feladat áll előttünk is és előtted is. Nekünk egy olyan általános tervezetet, megoldás vázlatot kell kidolgoznunk, melyet a te iparági tudásoddal kiegészítve a vállalkozásod számára teljesen új távlatokat tudunk nyitni. Automatizálni tudjuk a vállalkozásod.

Hogy egy ilyen anyagot, tudáshalmazt milyen formában lehet közzétenni, átadni nektek, azt még nem tudom, ez az elkövetkező hónapok kérdése, de dolgozni fogunk rajta. Ha ezzel kapcsolatban véleményed, tapasztalatod van, amit szeretnél velünk megosztani, akkor azt szívesen vesszük!

Lao-ce kínai filozófus szerint az ezer-mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik. Tegyük hát meg!

Stefán Tamás képe

Stefán Tamás

Tamás 2005 óta vezeti a Numex Informatikát Kozma Róberttel. 20 éves tapasztalata van informatikai területen Unix és Linux rendszerek tervezésében, üzemeltetésében, valamint webes rendszerek, weboldalak fejlesztésében. Szabadidejében szívesen utazik, ahová mindig magával viszi az öreg Canon 50D fényképezőgépét.