Mi fogja megölni az emailt?

Jelenlegi hely

Mi fogja megölni az emailt?

Ma már 2-3 havonta jelennek meg blogposztok, hogy vége az emailnek, megérkezett a megoldás az email problémára. Eláruljuk miért nem fog mindez megtörténni a közeljövőben.

Mi a probléma az emaillel?

Az hogy bonyolult. Nem csak a mögötte lévő infrastruktúra az. Kezelni és megfelelően levelezni sem tudnak sokan. A 20 év alatti fiatalok levelezési kultúrája a 80 év felettiek szintjén van. Az email odafigyelést igényel, elveszi a figyelmünket a lényegről. Hogy kezeljük a címzett, másolat, rejtett másolat mezőket, nem a válasz mindenkinek gombot nyomjuk meg, a levél tartalmáról és formátumáról már nem is beszélek. Nem érkezik meg, vagy csak későn, ráadásul olyan leveleket kapunk, melyeket nem is kértünk, a feladót nem is ismerjük. Szóval jogosan nem szeretik sokan.

Erre építve sok tartalomkészítő (blogger) nyújtja számunkra az információt a reménybeli megoldásra. Gondolom ezért születik ilyen sok cikk a témában.

Az utóbbi idők érdekesebb cikkei ebben a témában:

Közeleg az email vége, ITHUB
A Slack megöli az emailt, Doransky

Ahhoz hogy megértsük mi történik nézzünk egyszerűen a dolog technikai háttere mögé.

Az email az egy több, szabványos protokollt magába foglaló elosztott, aszinkron rendszer. A mostanában email gyilkosnak kikiáltott rendszerek általában központosított, szinkron, egy cég által felügyelt azonnali üzenetküldő szolgáltatások.

Mit jelent ez számunkra a gyakorlatban?

Az email elosztott rendszer, mert gyakorlatilag bárki, aki rendelkezik egy működő számítógéppel, egy internet vonallal, egy fix IP címmel, és egy domain névvel, üzemeltetheti a saját elektronikus levelező infrastruktúráját. Ennek az infrastruktúrának nincs olyan eleme, mely ne lenne helyettesíthető egy másik szolgáltató, hardver szállító megoldásával. Tehát független vagy bármely cégtől.

Ezzel szemben az azonnali üzenetküldő szolgáltatások egy cég kezében vannak. Annyi ráhatásod van, amennyit a cég megenged. Ha a cég változtat a feltételeken el kell fogadnod, mint a Facebook esetében a Messenger lépést.

Szabványos protokollok alkalmazása azért fontos, mert ezekre építve több fejlesztő cég, közösség is készíthet szoftver termékeket. Ha nem tetszik egy email kliens, váltok másikra. Természetesen a chat programok esetében is elérhetővé teszi a tulajdonos cég a platform API-ját. De az nem egy szabvány. Akkor változtat rajta amikor csak akar. A tapasztalat az, hogy ezeken a platformokon kinő egy jól működő program és mindenki azt használja.

A chat programoknak van egy előnyük, ami a mindennapi használat során jól jön. Miszerint biztos lehetsz benne, hogy az üzeneted kézbesítve van, valamint azt is tudod, ha elolvasta a címzett. Ez jelenti a szinkron működést. Az email nem ilyen. Az email aszinkron. Csak akkor lehetsz biztos benne, hogy megkapta a címzett, hogy ha visszakapod a válaszát.

A fenti okok miatt, az egyes azonnali üzenetküldő platformok nem tudnak egymás között kommunikálni. Általában nincs átjárás más platformok felé. Amíg a világ negyede a Facebook Messangert használja, addig mások a Google Hangouts megoldását, a Slack-et, Skype-ot, Whatsapp Messanger-t .

Miért nem lesz egyhamar olyan chat program, mely képes lesz letaszítani az email-t a trónról?

Azért mert az emailnek van egy nagyon fontos jellemzője! Méghozzá, hogy személyazonosságot ad. A középkorban ha valakit azonosítani kellett akkor megnevezték: Gyula Borsodivánkáról. Ilyenkor az ember elballagott Borsodivánkára és megkérdezte hol lakik Gyula. Voila, megtaláltuk az emberünket. A 20. század második felében ezt a funkciót a telefon szám töltötte be, majd jött az email.

Mindenkinek van email címe. Ha nem így lenne, akkor sem a Facebooknak, sem a Google-nek, sem más szolgáltatónak nem az lenne az első dolga, hogy add meg az email címed. A kiskunlacházai nagymamától kezdve a tirupati-i PHP fejlesztőig mindenkinek van címe. Ez az a szempont, amit meg kellene oldani a következő kommunikációs programnak plusz az email összes problémáját. Amit szerintem nem fog egyhamar senki megtenni.

Mindenesetre érdemes figyelni a Facebook Messanger platformját, mert érdekes dolog készülődik náluk. A legújabb fejlesztői konferencián meglebbentettek egy-két érdekes elképzelést. Úgyhogy megnyugtatok minden email-ezni szerető barátomat, hogy még egy darabig használhatják az emailt.

Stefán Tamás képe

Stefán Tamás

Tamás 2005 óta vezeti a Numex Informatikát Kozma Róberttel. 20 éves tapasztalata van informatikai területen Unix és Linux rendszerek tervezésében, üzemeltetésében, valamint webes rendszerek, weboldalak fejlesztésében. Szabadidejében szívesen utazik, ahová mindig magával viszi az öreg Canon 50D fényképezőgépét.